top of page

Homosexuálové a Čečensko

Zatímco na liberálním západě se i s pomocí organizací jako je GLAAD, nebo díky podpoře společností jako je Google či HBO, pomalu začínáme posouvat k rovnoprávnosti homosexuálních a heterosexuálních párů, ve východní části Evropy a na blízkém východě se často děje přesný opak a to bohužel někdy v extrémní rovině.

(Vůdce Čečenské republiky.Ramzan Kadyrov // Foto : The Guardian)

Čečenská republika nikdy nebyla klidnou zemí, jen od pádu Sovětského svazu si prošla několika válkami a totálním ekonomickým kolapsem, a přestože se jedná o součást Ruské federace a tudíž by zde měly platit ruské zákony, stále se zde dějí věci, které se i na ruské poměry zdají být přehnané.

Historie

Když bylo v roce 1800 Čečensko obsazeno Ruskou federací, byla homosexualita ilegalizována, a když byla v roce 1993 obnovena (v Rusku), v Čečensku bylo zaváděno právo ‘šaríja‘, které jakoukoliv homosexualitu trestalo bičováním. Ačkoliv se v roce 2000 Čečensko navrátilo pod ruskou kontrolu, některé prvky stále zůstaly.

A pak přišel rok 2013 a kontroverzní ruský zákon o anti-gay propagandě, který je důvodem, proč je situace v Čečensku stále problémem.

Současnost

Po neschváleném protestu ve vedlejší provincii se zvedla vlna anti-gay brutálních policejních zásahů, včetně mučení a týrání sexuálních menšin. Následovala vlna odporu od západních politiků a také protesty v Ženevě či před Londýnskou ambasádou ruské federace.

15. dubna vydal Čečenský vůdce (na obrázku) prohlášení, že LGBT lidé v Čečensku neexistují a prohlásil to celé za "špatný aprílový vtip".

Říká, že pokud by přece takoví lidé v Čečensku existovali, byli by posláni svými rodinami na "místo odkud by se nevrátili".

V současné době situaci vyšetřují ruské úřady.

Čísla

Na základě původního článku z místního deníku ‘Novaya Gazeta‘ (Nové Noviny), bylo v Čečensku během měsíce dubna zatčeno přes 100 LGBT lidí, minimálně tři během této operace zemřeli, podle této zprávy jsou zadržováni v tajném vězení ve městě Argun kde jsou mučeni a biti. Toto pochází od svědectví lidí, kteří této hrůze unikli.

(Ruští LGBT aktivisté protestují v Petrohradě proti dění v Čečensku // Foto : RFE/RL)

Pomoc je ale....

Human Rights Watch se snaží na situaci opakovaně upozorňovat a Ruské LGBT organizace se snaží podpořit evakuaci ohrožených lidí z oblasti.

Mezinárodní organizace se také aktivně snaží zapojit a zájem o vyřešení situace má evidentně i Rusko samotné. Avšak dokud budou Rusové anti-gay nedá se očekávat přílišná změna k lepšímu.

Situaci pro vás budeme nadále sledovat.

Zdroje: RFE/RL,Wikipedie,Seznam Zprávy,The Guardian,Human Rights Watch

You Might Also Like:
bottom of page